rottweiler

Rottweiler

De Rottweiler rekent men tot één van de oudste hondenrassen. Zijn oorsprong gaat tot in de tijd van de Romeinen terug. Daar werd hij als herders- en veedrijverhond gebruikt. De honden trokken met de Romeinse legioenen over de Alpen, beschermden de mensen en dreven hun vee. In de omgeving van Rottweil kwamen deze honden samen met inheemse honden en vond vermenging plaats. Van deze Duitse Rijksstad Rottweil kreeg hij zijn naam. Tegenwoordig wordt hij ook als dienst- en sporthond gebruikt.

Wist je dat niet alle Rottweilers die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een ‘look-alike’ kijk op de pagina ‘Waarom een stamboomhond?‘.  

Ras

De Rottweiler is een middelgrote tot grote, stevige hond. Hij is niet plomp maar ook niet licht van bouw en oogt ook niet hoogbenig of iel. Zijn in de juiste verhouding staande gedrongen krachtige verschijning verraadt grote kracht, wendbaarheid en uithoudingsvermogen. De Rottweilerfokker streeft naar een zeer krachtige hond, zwart met roodbruine duidelijk begrensde aftekeningen. De schofthoogte bij teven is 56 tot 63 cm en bij reuen 61 tot 68 cm. 

Karakter

In wezen is de Rottweiler vriendelijk, vredelievend en kindvriendelijk. Hij is aanhankelijk, gehoorzaam en werkwillig. Zijn verschijning verraadt oerkracht. Zijn gedrag is zelfverzekerd, evenwichtig en onverschrokken. Hij reageert met hoge opmerkzaamheid op zijn omgeving. Het is geen hond voor iedereen. Hij heeft een consequente opvoeding en leiding nodig.

Verzorging 

Regelmatige beweging houdt hem in conditie. Ook in het eten is hij niet moeilijk maar het moet wel van hoogwaardige kwaliteit zijn. Regelmatig een kam- of borstelbeurt is voldoende om de vacht op peil te houden. Een goede opvoeding onder leiding van een ervaren instructeur is gewenst om er een gehoorzame, trouwe kameraad van te maken die zich rustig gedraagt.

bron Raad van beheer